
Yaşamımızda ortaya çıkan çeşitli yaşam stresörleri karşısında az ya da çok etkilenebilir, maddi ya da manevi kayıplar, adaptasyon güçlükleri gibi zor süreçlere, güvensizlik, çaresizlik, değersizlik gibi ruhsal açıdan olumsuz etkileyen duygulara maruz kalabiliriz. Elbette ki herkes bu stresörlerden belli düzeyde etkilenir. Ancak bu etkiler acaba neden kimilerinde anksiyete bozukluğu ya da depresyon gibi kronikleşip psikopatolojiye dönerken kimilerinde ise geçici olabilmektedir?
Metakognitif Terapi psikopatolojiyi tanımlamak için kişinin olumsuz düşüncelerine yani “ne düşündüğüne” odaklanmak yerine “nasıl düşündüğüne” odaklanır. Zihne giren tüm düşünce, biliş, duygu ve anı gibi faktörlerle ilgili karar verme mekanizmalarımız yani “metakognisyonlar” kişinin nasıl hareket edeceğini, dikkatini nasıl kullanacağını, hangi yanıtları seçeceğini yani “nasıl düşündüğünü” belirler. Dolayısıyla zihnin sağlıklı ya da sağlıksız regülasyonundan sorumlu olan metakognisyonlardır.
Metakognitif Terapi, BDT’den farklı şekilde kognisyonu statik değil dinamik bir yapı olarak ele alır. Kognitif mimarinin tanımlanmasını bir adım ileriye taşıyarak dikkatin düzeylerini ve dikkatin kontrolünü devreye sokar. Bu kısa sunumda Metakognitif Terapi’nin temel kavramlarını tanıyacak, psikopatolojiyi nasıl tanımlayıp formüle ettiğine dair örnekler görecek ve teorik arka planına yönelik bilgi edinebileceksiniz.
Etkinlik Ruh Sağlığı Alanı Uzmanları ve Öğrencilerine Yöneliktir.
Etkinlik kaydı için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.